Ультразвукове емульгування
Автор статті:
Аспірант кафедри ТЗЕ при Національному університеті Запорізька політехніка (колишній ЗНТУ), здобувач PhD, магістр зі спеціалізації електротехнічні системи електропостачання, інженер, інженер-електронщик, інженер-розробник.
Зміст статті:
У сучасній промисловості зустрічаються процеси, де виникає потреба змішування різних рідин, які поєднуються важко або взагалі не поєднуються. Для вирішення цих завдань вченими було знайдено ефективне рішення – створення емульсії. Для створення емульсій використовують спеціальне обладнання – емульгатори.
Найпростіший спосіб створення емульсій – використовувати механічні емульгатори. Однак вони мають низьку ефективність:
- - великий час створення порції емульсії;
- - короткий інтервал часу стабілізації емульсії;
- - підходять не для всіх емульсій.
Найефективніші емульгатори – це ультразвукові.
На цю тему є пов'язані статті:
Ультразвукове розчинення або гомогенізація
Рекомендую їх прочитати для повного розуміння!
Що таке ультразвукове емульгування
Ультразвукове емульгування – процес змішування рідин, що не змішуються, під дією ультразвуку з метою створення стабільних емульсій.
До таких рідин можна віднести:
- - вода та жир;
- - вода та ефірна олія;
- - вода та нафтопродукти.
Ефективне змішування відбувається за рахунок кавітації в ультразвуковому полі. В результаті ми отримуємо емульсії з розмірами частинок менше ніж 1,5 мкм. Завдяки малим розмірам частинок досягається стійкість на тривалий час. Отримані емульсії можуть зберігати свої властивості терміном до кількох місяців.
Застосування ультразвукового емульгування у промисловості
У сучасній промисловості ультразвукове емульгування набуло широкого поширення за рахунок свого високого ККД.
Ультразвукове емульгування застосовують для:
- - Створення емульсій ароматизаторів.
- - Створення емульсії харчового призначення.
- - Емульгування молока та молочних продуктів.
- - Створення технологічних емульсій.
- - Створення нафто та бензо емульсій.
До прикладів готових емульсій можна віднести:
- - майонез;
- - кетчуп;
- - маргарин;
- - жирове мастило;
- - суміші ефірних олій у парфумерії.
На молокозаводах застосовують емульгування для підвищення поживної цінності молока. Отримання дрібнодисперсної жирової емульсії підвищує цей показник на 1/3. У хлібопекарській промисловості за рахунок введення в тісто жирових емульсій замість жиру покращується якість хлібобулочних виробів, а використання жирових емульсій як мастила для форм і листів дає економію до 90% у витраті жирових мастил.
У парфумерному виробництві активно використовують ультразвукові емульсії ефірних олій. Широке поширення ультразвукове емульгування набуло у фармацевтиці. Лікувальні емульсії отримали рівномірний розподіл лікарського рідкого препарату у воді.
Стійкість ультразвукових емульсій
Ультразвукові емульсії мають підвищену стійкість на фоні інших методів їх отримання. До переваг УЗ емульгування можна віднести надтонке дроблення речовини до розмірів 0,1-0,05 мкм.
Максимальна концентрація емульсій, одержуваних ультразвуком без застосування стабілізуючих речовин, не перевищує 15 %. Варто зазначити, що максимальна концентрація емульсій, одержуваних механічним збиванням, значно менша за 15 %. Застосування стабілізаторів (емульгаторів) сприяє підвищенню концентрації до рівня понад 50%. Це яскраво виражено у нестабільних емульсіях типу вода – олія. Стійкість ультразвукової емульсії вода – олія зберігається терміном до кількох місяців.
У парфумерії часто використовують емульсії ефірних олій:
- - рози;
- - кропового;
- - м'ятного;
- - ялицевого;
- - чорнобривців;
- - олії рослин.
Для них не застосовують стабілізаторів, оскільки вони мають достатню кількість емульгуючих природних компонентів – спиртів.
Ультразвукові емульсії у фармацевтиці
Широкого поширення ультразвукове емульгування набуло у фармакології. Його застосовують на:
- - заводах із виробництва таблеток;
- - на заводах із виробництва ін'єкцій;
- - в аптеках.
Після обробки ультразвуком камфорна емульсія стає придатною для внутрішньовенного введення. Кукурудзяну олію можна використовувати для парентерального харчування. Після ультразвукового емульгування оливкової олії у воді отриманий продукт виявляється позбавленим токсичних властивостей і здатності викликати жирову емболію. У процесі виготовлення лікарських емульсій не слід забувати про граничну концентрацію речовин у готовому препараті.
В аптечних мережах активно виготовляють лікувальні олії:
- - рицинова;
- - риб'ячий жир;
- - персикова;
- - абрикосове;
- - вазелінове;
- - шипшинове та інші.
Для їх приготування використовують стабілізуючу речовину – полівініловий спирт у концентрації менше 1%. Це дозволяє отримувати стійкіші емульсії, ніж без стабілізаторів. При застосуванні рицинова олії за 1 хв обробки ультразвуком можна створити стійкі емульсії з концентрацією до 10%. Якщо концентрацію підвищити, то емульсія стане грубодисперсною та розшарується за кілька годин.
У педіатрії застосовують емульсії касторової олії. При приготуванні емульсії риб'ячого жиру одержують рідину, схожу кольором на молоко. Готовий продукт після УЗ обробки втрачає неприємний запах і смак риб'ячого жиру. Завдяки своїй ефективності, ультразвукове емульгування здатне приготувати емульсії обліпихової та шипшинної олії в об'ємах 150–350 мл лише за 1–2 хв.
В аптечних центрах часто виготовляють за допомогою ультразвуку:
- - Рідина Шинкаренко;
- - Водновазелінову емульсію;
- - емульсії мугролю, альбіхтолу, сульфіднострептоцидову, стрептоцидову, синтоміцинову, нафталанську нафту, лікувальні грязі та ін.
У процесі виготовлення емульсій ультразвуком завжди дотримуйтесь правил:
- 1. Стабільність готової емульсії падає відповідно до послідовності: олії ефірів - риб'ячий жир - рицинова олія - вазелінова олія.
- 2. Оптимальна температура для отримання емульсії ефірних та лікувальних олій становить 40–45 °C.
- 3. Отримання емульсій великої концентрації з в'язких рідин важко здійснити. Наприклад, із гліцерину.
- 4. Під час обробки ультразвуком розташовуйте сонотрод ближче до межі поділу середовищ вода – олія.
- 5. Для простоти очищення тари – використовуйте виключно скло для роботи (колби, мензурки, склянки і т.д.).
Ефективність застосування ультразвукових емульгаторів
Безперечно, ультразвукові емульгатори є найефективнішим інструментом приготування стійких емульсій.
Переваги ультразвукового емульгування:
- - прискорює процес приготування на 20-70%;
- - знижує дисперсність середовища;
- - підвищує ККД процесу на 30-80%;
- - знижує витрати реагентів;
- - дозволяє отримати емульсії із часом стабільності до кількох місяців без застосування стабілізаторів;
- - має високий відсоток розчинення у «чистому вигляді».
Ультразвукове емульгування здатне покращити виробничі процеси в домашніх умовах або на підприємстві. Придбання цього обладнання має доцільність.
Знайшли помилку в тексті статті? Виділіть її та натисніть CTRL + ENTER, при необхідності додайте свій коментар.